Välkommen till BRF Tråsättrahöjden!
Vi är en förening med 16 bostäder i radhusform i 2-plan, där varje bostad har ett fristående förråd i anslutning till huset, samt 1 uppmärkt parkeringsplats på gemensam yta.
Den här informationen tar upp de vanligaste frågorna i föreningen. Våra trivselregler har tillkommit för att vi i föreningen skall ha de bästa förutsättningarna för ett bra boende och en god grannsämja. Se informationen som en hjälp till ökad trivsel och inte som pekpinnar.
Vi är en liten förening och hjälps åt att hålla rent och snyggt tillsammans. Det betyder att vi har ett gemensamt ansvar för saker som att skotta, kratta, klippa gräs, sanda och så vidare.
Tänk på att vara aktsam om föreningens egendom.
Uteplatser och altaner får inte användas för permanent förvaring av föremål som inte tillhör normal utemöblering.
Husdjur bör inte rastas på gemensamma utrymmen.
Cyklar, barnleksaker och liknande förvaras så att de inte hindrar framkomlighet genom området.
Gästparkeringen är till för gäster och ska endast nyttjas av boende vid kortare tillfällen (så som i- och urlastning). Använd sunt förnuft.
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn till sina grannar.
Så som att inte störa genom att föra orimligt mycket oväsen som t.ex.skrika eller spela för hög musik, TV eller motsvarande.
Grannar ska inte heller störas av oväsen från uteplats eller altan.
Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från kl. 22 på kvällen till kl. 7 på morgonen.
Vi tycker det är roligt med fest men informera gärna grannarna om du tror att du kommer att störa.
Om du har ett byggprojekt som kan störa dina grannar, se till att meddela föreningens medlemmar.
Vi bidrar till en hållbar utveckling och strävar efter minsta möjliga miljöpåverkan genom att vara sparsamma med förbrukning av vatten och el, att källsortera avfall och att välja produkter med minsta möjliga miljöpåverkan. Var rädd om och vårda vår förenings egendom väl. Kostnader för underhåll och reparationer betalas gemensamt av föreningens medlemmar.
Föreningens högsta beslutande organ är den årliga föreningsstämman där vi bland annat väljer ny styrelse och godkänner eller underkänner den avgående styrelsens förvaltning av fastigheten. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och att verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också trivselreglerna.
Årsstämman hålls före juni månads utgång. Kallelsen kommer alltid senast två veckor tidigare. Om man har önskemål eller idéer om större förändringar, eller vill genomdriva en annan ordning, lämnar man in motioner till årsstämman före april månads utgång. Det är sedan stämmans deltagare som fattar det slutliga avgörandet på stämman genom att tillstyrka eller avslå de förslag till beslut som motionerna handlar om.
Som medlem i föreningen äger du en andel av föreningens samlade tillgångar och skulder. Dessutom har du en nyttjanderätt till ditt radhus och tillhörande altan. Den som äger ditt radhus är alltså BRF Tråsättrahöjden. Du disponerar dock ”ditt” radhus helt själv och ansvarar för dess skötsel gentemot föreningens övriga medlemmar.
Trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättshavare utan även övriga familjemedlemmar omfattas, dina gäster, inneboende och hantverkare som utför arbete åt dig i ditt radhus. Trivselreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.
Både den inre och yttre miljön är vårt ansikte utåt. Det är därför angeläget att vi har ett välskött och välkomnande intryck. Ditt ansvar ligger i att ta hand om ”ditt” radhus grönområde, vilket innefattar gräsklippning, krattning osv, men även att hjälpa till i allmänna ytor.
Matning av fåglar och andra djur i området skall undvikas med anledning av risken för störningar, råttor och andra skadedjur.
Innehavare av husdjur är skyldiga att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas på tomtyta, i planteringar eller på parkering. Plocka upp djurets spillning efter bästa förmåga.
Föreningen har gemensam sophantering för hushållssopor och matavfall, du hittar dessa vid infarten. Sedan 1 januari 2024 är det obligatoriskt att separera matavfall från övriga sopor, vi har ett specifikt kärl för detta och du kan hämta avfallspåsar på de flesta mataffärer i kommunen.
Soppåsar bör inte ställas utan uppsikt (t.ex. utanför dörr) under en längre period då fåglar gärna går på dem snabbt.
Du ansvarar själv för att transportera övriga typer av avfall till kommunens miljöstationer.
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Se avsnittet “kontakta alltid styrelsen” nedan.
Bostadsrättshavaren ansvarar för skada som orsakats av denna själv eller dennes gäster med avsikt eller genom olyckshändelse. BR-ägare har eget ansvar för allt utom vatten, avlopp och el, därför är det särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Installationer som medför ingrepp i ledningar för vatten, avlopp och el får endast utföras av personer med särskild behörighet. Om du trots allt gör ingreppen själv kan du bli skyldig att betala skadestånd om något skulle hända.
OBS! Spara alltid kvitton eller annat dokument på att installationen utförts av fackmän med behörighet.
Om du vill göra en större förändring i lägenheten och i utomhusmiljö som t.ex. att ta bort eller sätta upp en vägg, utöka altan, parabolantenn eller staket runt din uteplats/”tomtgräns” måste tillstånd om förändring först beviljas av styrelsen. Ansökan om ändringar ska vara styrelsen tillhanda senast en månad innan arbetet påbörjas, så att styrelsen har tillräckligt med tid att behandla din ansökan. Ansökan måste även beviljas av grannar om det är av sådan karaktär att det påverkar dem. Arbetet får inte påbörjas utan styrelsens medgivande.
När det gäller markiser så har styrelsen tagit ett separat beslut om att alla får installera markiser med vissa begränsningar och utan ansökan till styrelsen. För att det inte skall ”spreta” så har vi beslutat att markisens väv skall vara i svart alt. beige/brunt och att markisens ställning skall vara i en neutral färg, dvs hela markisen skall smälta in i föreningens yttre färgval. Dock ber vi er att informera era grannar om era planer. När markisen väl är på plats så är det du som bostadsrättshavare som ansvarar för allt framtida underhåll.
Blanketten för ansökan om förändring hittar du här.
Är du osäker så fråga gärna oss i styrelsen!
Läs gärna mer om ändringar i och utanför lägenhet som Bostadsrätterna givit ut.
Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och innehålla skäl för begäran, tidsperiod och vem som skall hyra lägenheten. Styrelsen kan ge tillstånd till 6 månaders uthyrning åt gången. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år skall hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.
Uthyrningen är alltid personlig. Ny hyresgäst = Nytt tillstånd. Medlemmen kvarstår som ansvarig mot föreningen för alla skador eller obehag som hyresgästen och dennes gäster kan åsamka andra medlemmar och/eller föreningen.
Blankett för andrahandsuthyrning.
Med korttidsuthyrning avses en uthyrning som varar ett fåtal veckor alternativt uthyrning till ett antal olika hyresgäster över en längre tid. Det är inte knutet till om förmedlingstjänst används för uthyrningen, och inte heller vilken. De flesta tjänster går att använda för både långtidsuthyrning och korttidsuthyrning.
Vid korttidsuthyrning av föreningens bostäder gäller följande:
Varje uthyrningstillfälle/hyresgäst ska alltid ha styrelsens medgivande och förfrågan ska meddelas styrelsen 4 veckor innan uthyrningstillfället
Det åligger uthyrande medlem att känna till villkoren gällande uthyrning i sin hemförsäkring
Uthyrande medlem ansvarar för att informera om ordningsregler och instruktioner som gäller för oss boende i föreningen samt är skyldig att försäkra sig om att hyresgästerna är väl införstådda med dessa
Uthyrande medlem översätter ordningsregler och instruktioner till annat språk om behov föreligger
Närmaste grannar ska alltid meddelas när bostaden kommer att vara uthyrd
Uthyrning är endast tillåten för kortare perioder och enstaka tillfällen per år
Längre uthyrningsperioder ska nyttjas av en långvarig hyresgäst enligt andrahandsuthyrning (långtidsuthyrning)
Efterföljs inte dessa punkter kan rätten till korttidsuthyrning dras in
Tänk på att den som övertar din lägenhet också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen. Visa gärna dessa trivselregler till den som övertar din lägenhet.
Utöver dessa trivselregler gäller föreningens stadgar och lag.
Blankett för medlemskapsansökan
Vi har en fastighetsförsäkring hos Folksam som omfattar samtliga hushåll. Dock ska varje bostadsrättsinnehavare ha en egen hemförsäkring med bostadsrättstillägg.
Det är bra om du informerar dina grannar om du kommer att vara bortrest en längre period och ser till att din brevlåda töms. Det kan förhindra ett inbrott.
De vanligaste brandorsakerna i hus och lägenheter är torrkokning, bortglömda stearinljus, sängrökning, elektriska apparater, samt barn som leker med elden.
Förebygg bränder:
Rengör spisfläkten från fett med jämna mellanrum.
Se till att hålla levande ljus under uppsikt.
Lösa sladdar och kablar kontrolleras regelbundet så att de inte har skador.
Teknisk utrustning som till exempel tv, datorer, ljudanläggningar och digitalboxar ska ha god ventilation. Täck inte över sådan typ av utrustning med dukar eller bygg in dem i bokhyllan.
Rengör bakom tv, vitvaror och tvättmaskin.
Det är bra att ha en timer till kaffebryggaren, vattenkokaren, med mera.
Använd inte disk- och tvättmaskin eller torktumlare då du inte är hemma.
Tändare och tändstickor förvaras utom räckhåll för barn.
Gå aldrig ifrån köket när du kokar något på spisen
Brandvarnare är en billig livförsäkring, alla medlemmar ska ha korrekt installerade brandvarnare. Funktionstesta din brandvarnare regelbundet. En brandsläckare och brandfilt är mycket bra att ha om olyckan är framme.
Om trivselreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.
Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter, och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna, kan det bli fråga om uppsägning.
Tveka aldrig att kontakta styrelsen styrelsen@brftrasattrahojden.se
Dessa trivselregler har beslutats av styrelsen att gälla från och med 1 april 2024.